fredag 11 februari 2011

Community Clips - ett bra skärminspelningsverktyg

Det finns många bra verktyg för att kunna spela in sin skärm och på det sättet skapa instruktionsvideos till sina elever, eller till kollegor som man handleder. Ett som jag använt ett tag nu är Jing från TechSmith. Det jag tycker är bra med Jing är att det är kopplat till Screencast. På Screencast skapar man sig ett konto och kan gratis lagra upp till 2 MB. Från Screencast får man sedan en länk för uppspelning att skicka till de personer man vill ska se filmen. Man kan även få en inbäddningskod för att lägga filmen på sin hemsida, blogg eller wiki. Nackdelen som jag ser med Jing är att filmerna sparas i Flash-format och kan inte redigeras i gratisprogrammet Live Movie Maker.

För några dagar sedan hittade jag Community Clips från Microsoft Office Labs. Community Clips installeras som ett add-in i Word och i PowerPoint.
Man kan även lägga till det i aktivitetsfältet för att kunna starta sin inspelning oavsett om man har Word eller PPT öppnat. Filmer som spelas in med Community Clips får filformatet vmw, vilket innebär att jag kan ta flera klipp och editera till en film i Live Movie Maker.

Återstår då att lista ut hur jag kan dela dessa filmer som jag spelat in med Community Clips och editerat i Live Movie Maker med elever och kollegor. Jag återgår till ovan nämnda Screencast. Förutom att jag från Jing kan välja att direktspara på Screencast finns även en uppladdningsfunktion. Jag kan alltså föra över de filer jag vill dela och via Screencast få länkar för att skicka eller bädda in. En kombination av progammen fyller tillsammans de funktioner jag vill ha.

1 kommentar:

Helena Kvarnsell sa...

Tack för alla tips Anna!
Vad roligt det är följa din blogg!