måndag 24 november 2008

Internationalisering i snöstorm

Samarbetsprojektet Global Citizens som startade under min vistelse i Hong Kong föll i god jord hos mina elever. Första steget döpte vi till The story of my city. Eleverna upplever det som spännande att få presentera sin stad för ungdomar ifrån andra länder och få ta del av städer och levnadsvillkor i Nigeria, Thailand, Brunei och Indonesien.


I grupper har mina elever funderat på vad de vill lyfta fram i Stockholm och tagit reda på fakta om de platserna. I vissa fall har det inneburit att ta kontakt och boka träff med människor för intervjuer eller för att bli visade runt. Idag, i full snöstorm, gav de sig av rustade med videokameror och varma kläder. Tillbaka i skolan igen ska de redigera sina filmer i Windows Movie Maker, ett mycket enkelt program att arbeta i. I Audacity ska de läsa in berättarröster på engelska och slutligen sätta ihop allt till snygga och proffsiga filmer. Riktigt roligt att det snöade också eftersom klimatet i de mottagande länderna är så totalt annorlunda.

Att sätta inlärning i ett sammanhang och skapa förutsättningar som intresserar och engagerar elever gör verkligen skillnad i sättet som de tar sig an uppgifter på. Det är härligt med entusiasm!

Inga kommentarer: